شهرک بزرگ مهک در شهر دماوند با توجه به اینکه تأخیر ۲۰ سالهای در توسعه آن وجود داشت، امروز روی ریل توسعه و پیشرفت قرار دارد.
به گزارش گروه فرهنگی – اجتماعی دماوندم آرزوست، شهرک مهک در ضلع شمالی بلوار بزرگ بعثت ، امروز به قطب جمعیتی این منطقه تبدیل شده است؛ تأسیس شهرک مهک از سال ۱۳۷۵ آغاز شد و در این جهت، سازمان مسکن و شهرسازی اقدام به قطعهبندی و واگذاری زمین به اقشار کم درآمد کرده و فازهای یک و دو این مجموعه نیز به فرهنگیان شهرستان دماوند تخصیص داده شد.
نام اصلی این شهرک بر اساس مصوبه شورای نامگذاری شهر دماوند «البرز» نام گرفت، اما این شهرک به دلیل اینکه پیمانکار آمادهسازی شهرک به نام مهک بوده در مکاتبات مسکن و شهرسازی نیز به همین نام نامگذاری شد و امروز بین اهالی به این نام معروف است و کسی این شهرک را دیگر به نام البرز نمیشناسند.
*شهرک مهک چگونه شکل گرفت؟
با توجه به قدرت پایین خرید مردم و اندازه مناسب قطعات شهرک مهک، این منطقه محل مناسبی برای ساخت و ساز به حساب میآمد و امتیاز دیگر این منطقه، استفاده از حداکثر سطح اشغال زمینها برای ساخت و ساز متقاضیان بود.
در ارتباط با شکلگیری شهرک مهک میتوان گفت که در ابتدا زمینهای قسمت فاز یک فرهنگیان واگذار شد که بیشتر به فرهنگیان شهرستان دماوند داده میشد که قیمت مناسب این زمینها نسبت به سایر مکانهای شهرستان دماوند باعث شد تا استقبال خوبی از این شهرک صورت گیرد.
از واگذاری اراضی شهرک مهک قریب به دو دهه میگذرد و این در حالی بود که رشد ساخت و سازها در دهه دوم چشمگیرتر بوده است؛ به صورتی که امروز در بیش از ۸۰ درصد اراضی آن ساخت و ساز شده است.
*مواجهه شهرداری دماوند با عمل ناخواسته برای صدور جواز
با رشد ساخت و ساز و افزایش جمعیت در شهرک مهک، نیازهای ضروری اهالی همچون بهسازی معابر، ایجاد بوستان، مدرسه، مسجد و … بیش از پیش احساس شد؛ چراکه هنوز بسترهای لازم برای سکونت جمعیت در این منطقه فراهم نشده بود.
شهرک مهک با ۲۵۰ هکتار در سال ۱۳۷۵ از سوی سازمان مسکن و شهرسازی تفکیک و واگذار شد که بر اساس قانون باید شهرک به صورت کامل آمادهسازی میشد، سپس واگذاری آن صورت میگرفت، اما مشخص نیست بنا به چه دلایلی اقدامات لازم در این خصوص انجام نشد.
با توجه به واگذاری زمینها، شهرداری را با عمل ناخواسته برای صدور جواز مواجه کردند؛ در صورتی که هنوز به شهر ملحق نشده بود و تأسیسات برق و … آن جای بحث داشت؛ بر این اساس، شهرداری وقت اقدام به صدور جواز میکند و شهروندان برحسب نیاز ساختوساز خود را آغاز میکنند.
*آغاز مطالبات مردمی با افزایش ساخت و سازها/ مهک به منطقه ای بزرگ در شهر تبدیل شده است.
با افزایش ساخت و سازها در شهرک مهک، مطالبات مردم به لحاظ تأمین زیرساخت آغاز شد و باید زیرساختهای آن توسط اداره واگذارکننده انجام میشد؛ در سال ۱۳۸۲ سازمان مسکن و شهرسازی به منظور ساماندهی مهک تصمیم گرفت که برای تأمین زیرساختها، اراضی را به دستگاههای خدماترسان واگذار کند و همچنین اراضی نیز به شهرداری برای تأمین فضاهای آموزشی، تفریحی، ورزشی، تجاری، پارکینگ و … واگذار کرد.
با توجه به اینکه بسیاری از کوچهها هنوز در شهرک مهک شکل نگرفته بود، شهرداری به تدریج عملاً وارد حوزه خدماترسانی شد؛ از سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۵، ۲۰ سال میگذرد و امروز مهک به یک منطقه بزرگ در شهر تبدیل شده است.
درشکلگیری معابر شهرک مهک، نبود زیرساختها بهشدت احساس میشد و در این زمینه، طی مدت کوتاهی سعی شد تا خدمات خوبی به شهروندان ارائه شود ؛ امروز بین ۹۰ تا ۹۵ درصد معابر شهرک مهک شکل گرفته و جدولگذاری و آسفالت شده یا در حال آسفالت است.
*بزرگترین بوستانهای شهر دماوند در مهک/ کلنگزنی احداث سالن ورزشی ویژه بانوان در مهک
احداث نخستین بوستان بزرگ شهرک مهک با عنوان «بوستان خانواده» از دیگر اقدامات خوب شهرداری در حوزه توسعه فضای سبز ، که در سالهای گذشته آغاز شده بود که این پروژه در دو سال اخیر به نقطه تکمیلی رسید؛ این بوستان شامل بخشهای مختلفی همچون فضای بازی، سبز، آبنما، آلاچیق، وسایل ورزشی، زمین چمن مصنوعی فوتبال، زمین والیبال، فضای اسکیت و … است.
پارک پویش و دانش نیز دومین بوستان بزرگ شهرک مهک محسوب میشود که مراحل احداث آن رو به اتمام است که امیدواریم در دهه مبارک فجر امسال به بهرهبرداری برسد.
در راستای تأمین نیازهای ورزشی اهالی شهرک مهک به خصوص بانوان، اخیراً کلنگ احداث سالن ورزشی ویژه بانوان را در شهرک مهک به زمین زده شد؛ انعقاد قرارداد پیمانکار این پروژه انجام شده و در مرحله تهیه نقشه برداری قرار دارد که امیدواریم در مدت کوتاهی به نتیجه برسد.
*مهک جزو کدام نوع شهرکسازیهاست؟
شهرها براساس نقشهها و واگذاریهای زمین شهری گسترش پیدا میکنند و در این جهت، دو نوع شهرکسازی وجود دارد؛ نوع اول به صورتی است که اداره مسکن و شهرسازی اراضی را به افراد واجد شرایط واگذار کرده و اقدام به نقشهکشی و خیابانسازی میکند و سپس به شهرداری ابلاغ میشود تا شهرداری خدماترسانی کند؛ بر این اساس، شهرداری پس از دریافت سهم عوارض خود اقدام به صدور مجوز ساخت و ارائه خدمات به آن شهرک میکند.
در نوع دوم شهرکسازیها، مالکیت اراضی با اشخاص است؛ در اینگونه شهرکسازیها آمادهسازی و ارائه خدماتی نظیر جادهسازی، ایجاد شبکههای برق، آب، گاز و … بر عهده مالک است و شهرداری پس از توافق با مالک، اقدام به صدور مجوز ساخت به آن شهرک میکند که نمونه آن در دماوند را میتوان به شهرک هشت بهشت اشاره داشت.
اما شهرک مهک جزو دسته اول شهرکسازیهاست که اداره مسکن و شهرسازی پس از انجام تعهدات خود، شهرک را جهت ارائه خدمات به شهرداری واگذار کند؛ این در حالی بود که اداره واگذارکننده اراضی بخشی از تعهدات خود را بنابر دلایلی انجام نداده بود.
*تقویت راههای ارتباطی؛ مهمترین اقدام در شهرک مهک/ نصب پلهای عابر برای تسهیل در عبور عابران در مهک
در قوانین ارائه خدمات به شهرکها، اداره برق زمانیکه ساخت ساختمان به ۱۰ درصد از پیشرفت خود برسد، خدماترسانی میکند؛ اما شهرداری تا زمانی که پروژه به ۷۰ یا ۸۰ درصد از ساخت نرسیده باشد، خدماتی نظیر زیرسازی، جدولگذاری و آسفالت معابر را ارائه نمیدهد، زیراکه امکان دارد که آن ساختمان نیمهکاره برای انشعاب آب، آسفالت قسمتی از معابر را از بین ببرد.
از مهمترین اتفاقاتی که برای شهرک مهک در سالهای اخیر انجام شده، تقویت راههای دسترسی و ارتباط این شهرک با خیابان اصلی به خصوص بلوار بزرگ بعثت بوده است؛ خیابانهای ولی عصر (ع) شمالی، باهنر شمالی، رجایی شمال، یادگار امام و فرهنگیان جزو معابر خوبی هستند که هویت خوبی به جهت سهولت در دسترسی به این منطقه دادهاند.
نصب پلهای عابر پیاده از دیگر اقدامات شهرداری در حوزه ایمنسازی معابر بوده که یک دستگاه پل عابر پیاده در محل دسترسی بلوار رجایی شمال و جنوبی نصب و یک دستگاه دیگر نیز در ورودی فاز فرهنگیان در نظر گرفته شده تا عبور عابران پیاده تسهیل یابد؛ همچنین اختصاص ناوگان حمل و نقل و استقرار ایستگاههای تاکسی در مهک از فعالیتهای خوب شهرداری به حساب میآید.
و امروز تمام مسیر بلوارها و معابر شهرک مهک درختکاری شده است و در این شهرک، فضای سبز بسیار خوبی ایجاد شده که امیدواریم با مساعد شدن وضعیت آب و هوا، مابقی قسمتها نیز درختکاری شود.
*نمره قبولی اهالی مهک به رشد قابل توجه این شهرک
اکنون شهرک مهک به یک مرکز جمعیتی قوی شهر دماوند تبدیل شده و با توجه به خدماتی که شهرداری در ساماندهی معابر آن انجام میدهد، این شهرک در مسیر توسعه قرار گرفته است.
در حال حاضر، زبالههای شهرک مهک به موقع توسط واحد خدمات شهری جمعآوری میشود و در زمان بارش برف نیز، عملکرد این واحد در برفروبی و نمکپاشی در شهرک مهک قابل ملاحظه است.
در خصوص میزان رضایتمندی شهروندان از خدمات شهرداری در شهرک مهک میتوان اشاره داشت که طی چند سال اخیر، اکثر کسانی که جهت اعتراض به وضعیت شهرک مهک به شهرداری مراجعه میکردند، اذعان داشتند که امروز پیشرفت و توسعه این شهرک رشد قابل قبولی داشته و از شهرداری به جهت خدماترسانی مطلوب قدردانی میکنند.
*فضاهای تجاری و جایگاههای سوخت از خدمات قوی شهرک مهک/ اجرای برنامههای فرهنگی و مذهبی در مساجد و بوستان مهک
فضاهای تجاری هم در شهرک با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در جهت تأمین مایحتاج شهروندان ایجاد شده و همچنین جایگاه سوخت سی.ان.جی در حال استفاده شهروندان است و همچنین احداث جایگاه سوخت بنزین و گازوئیل در انتهای بلوار بعثت که در دهه مبارک فجر افتتاح میشود ، جزو مهمترین خدماترسانی قوی این منطقه محسوب خواهد شد.
در حوزه فرهنگی نیز به ساخت مساجد صاحبالزمان (عج) شهرک مهک می توان اشاره کرد که واگذاری زمین و مساعدت جهت ساخت ساختمان مسجد توسط شهرداری انجام شد و امروز بسیاری از برنامههای فرهنگی و مذهبی اهالی در مساجد حضرت ابوالفضل (ع) و صاحبالزمان (عج) انجام میشود و همچنین پارک خانواده هم شاهد برگزاری برنامههای فرهنگی و ورزشی متنوعی در این شهرک است.
امید میرود با توجه به پیشرفت چشمگیر مناطق مختلف دماوند از جمله گیلاوند و مشاء شاهد خدماترسانی مطلوب مدیریت شهری در این مناطق باشیم و خود شهروندان نیز به توسعه و آبادانی محل خود با مشارکت و رعایت حقوق شهروندی کمک کنند.
انتهای پیام/م
نظرات