رفتن به بالا

رسانه ای برای مردم دماوند

تعداد اخبار امروز : 0 خبر


  • چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳
  • الأربعاء ۷ ربيع أول ۱۴۴۶
  • 2024 Wednesday 11 September
    -١٨(°C)
    وزش باد (mph)
    فشار (in)
    محدوده دید (mi)
    رطوبت (in)
اوقات شرعی

در گفت‌وگوی دماوندم آرزوست با مدیر آستان امامزاده هاشم (ع) دماوند مطرح شد

سیر توسعه آستان امامزاده هاشم (ع) دماوند/ تأمین امکانات رفاهی زائران در ۶۰ سال گذشته

آستان امامزاده هاشم (ع) شهرستان دماوند که در مسیر محور مواصلاتی هراز واقع شده، امروز در مسیر توسعه قرار گرفته است.

به گزارش نشریه فرهنگی – اجتماعی دماوندم آرزوست، آستان مقدس امامزاده هاشم (ع) شهرستان دماوند در ۶۰ کیلومتری شمال غرب تهران در مسیر محور مواصلاتی هراز و در بالاترین ارتفاعات مشرف به دماوند و دشت مشاء در گردنه‌ای به همین نام قرار گرفته است.

کوهستانی بودن منطقه و قرارگیری بنای امامزاده در مسیر یکی از پرترددترین جاده‌های کشور، علاوه بر کارکرد اصلی مذهبی و زیارتی آن، زمینه‌ساز پیدایش کارکردهای مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شده و توقفگاه مناسبی را برای زائران و مسافران خسته از راه فراهم آورده است.

بر همین اساس در شماره قبلی نشریه دماوندم آرزوست به معرفی قدمت تاریخی آستان مقدس امامزاده هاشم (ع) و ثبت این اثر تاریخی در حوزه شهرستان دماوند در استان تهران پرداختیم و در این شماره در گفت‌وگو با مدیر این آستان مقدس به اقدامات صورت گرفته در سال‌های اخیر اشاره خواهیم کرد.

*خدمات‌رسانی مردم مشاء به زائران قبل از جاده‌کشی

محمدرضا مشهدی‌عباسی که در یک سال گذشته مدیریت آستان مقدس امامزاده هاشم (ع) شهرستان دماوند را بر عهده گرفته است در ابتدای گفت‌وگو با خبرنگاران دماوندم آرزوست، یاد و خاطره همه خادمانی که در این آستان منشأ اثر بودند و سال‌ها به زائران و مسافران خدمات‌رسانی کردند را گرامی داشت.

وی می‌گوید: تا قبل از سال ۱۳۲۰ تردد به سمت آستان امامزاده هاشم (ع) و شمال کشور به صورت پیاده انجام می‌شد که بالاخره در سال ۱۳۴۳ جاده هراز افتتاح شد؛ در این زمینه، قبل از وجود امکانات و جاده دسترسی، مردم شهیدپرور و قدرشناس مشاء دماوند در آستان امامزاده هاشم (ع) خدمات‌رسانی می‌کردند تا جایی که ظروف آبی که از چشمه در زمستان به این آستان می‌آوردند به پشت بدن آن‌ها می‌چسبید.

با افتتاح جاده و تردد مسافران با خودروها، آمار زائران آستان امامزاده هاشم (ع) افزایش پیدا کرد و این آستان نیاز به امکانات رفاهی از جمله آب آشامیدنی کافی داشت که در حدود ۴۰ سال پیش در منطقه بالادست از یک منبع مرکزی ذخیره، آب به‌صورت لوله‌کشی در اختیار زائران قرار می‌گرفت.

*تأمین امکانات رفاهی زائران در ۶۰ سال گذشته

برای امکانات رفاهی نیاز به فضاهای گسترده‌تری برای اسکان زائران بود که در این راستا، حسینیه‌ها، سرویس بهداشتی، هتل، زائرسرا در ۶۰ سال گذشته در آستان امامزاده هاشم (ع) ساخته شد تا زائران و مسافران از این امکانات استفاده کنند؛ همچنین با توجه به ‌ضرورت، رواق‌ها و مغازه‌های متنوعی در سال‌های گذشته در این آستان مقدس ساخته شده است.

به دلیل حجم زیادی از زائران، فضای حرم آستان امامزاده هاشم (ع) نیز توسط مدیریت‌های قبلی این آستان که منشأ خیر و برکات بودند، گسترش پیدا کرد و اداره‌کل اوقاف و امور خیریه استان تهران برای تأمین امکانات متعدد در جهت رفاه زائران حمایت‌های زیادی را انجام داد.

با توجه به شرایط و موقعیت خاصی که آستان امامزاده هاشم (ع) دارد، دستگاه‌های همچون اورژانس، نیروی انتظامی، هلال احمر، راهداری و پلیس‌راه در این آستان مستقر شدند تا در صورت ضرورت و نیاز به مسافران و زائران خدمات‌رسانی کنند؛ هماهنگی‌های لازم بین مدیریت و خادمان آستان و اداره‌کل اوقاف استان و اداره اوقاف شهرستان دماوند صورت گرفته که شرایط خوبی در این آستان بهره‌مند شویم و بتوانیم برای رفاه حال مسافران از امکانات مربوطه استفاده کنیم.

*امامزاده هاشم (ع) در منطقه ۱۹ شهر دماوند

استانداری تهران در سال ۱۳۸۵ حریم شهر دماوند را مشخص کرده و امامزاده هاشم (ع) به‌عنوان منطقه ۱۹ دماوند در نظر گرفته شده است و از این رو، این منطقه جزو شهر دماوند است که شهرداری دماوند ارائه خدمات می‌کند که از اقدامات این شهرداری و شورای اسلامی شهر دماوند قدردانی می‌کنیم.

برق آستان امامزاده هاشم (ع) به شهر دماوند وصل است و در مواقعی که برق قطع می‌شود، باید فوری این آستان برق‌دار می‌شد که در این راستا، موتورهای دیزلی تهیه شده که می‌تواند با قطع برق شهری به‌صورت خودکار روشن و به مجموعه برق‌رسانی کند.

در طول سال شاهد حضور بی‌شماری از زائران و مسافران خارجی از کشورهای مختلف اروپا، آمریکا، آفریقا، عربی و آسیای شرقی هستیم که در حرم مطهر توضیح‌های لازم در خصوص امامزاده هاشم (ع) به آن‌ها ارائه می‌شود و حتی مبالغی نیز با پول‌های رایج کشور خود می‌ریزند.

*جذب خادم افتخاری در آستان امامزاده هاشم (ع) دماوند

در خصوص فعالیت‌های فرهنگی در آستان امامزاده هاشم (ع) اقدامات مطلوبی صورت گرفته و ضمن اقامه نماز جماعت، پوسترهایی شامل زیارت‌نامه، احادیث و روایات، آداب مسافرت احکام وقف و … بین زائران و مسافران توزیع می‌شود.

یکی از اقدامات در حوزه فرهنگی، جذب خادمان بانوی افتخاری است که خادمانی از دماوند در آستان امامزاده هاشم (ع) حضور پیدا می‌کنند و همچنین با هماهنگی اوقاف، حوزه علمیه، سازمان تبلیغات و مرکز امور مساجد بانوانی به‌عنوان مبلغ جهت پاسخ‌گویی به سؤالات زائران در این آستان حضور دارند و در قسمت بانوان فعالیت می‌کنند؛ در حال حاضر، این آستان دارای ۱۵ خادم افتخاری است.

به مناسبت اعیاد و ایام ملی و مذهبی برنامه‌های متنوع فرهنگی در صحن آستان امامزاده هاشم (ع) برگزار می‌شود که علاوه بر زائران و مسافران، از شهرهای دماوند، آبعلی، رودهن، پردیس و … نیز در این مراسم حضور پیدا می‌کنند؛ آستان مقدس امامزاده هاشم (ع) دارای ۲۵ سوئیت به‌صورت زائرسرا و هتل است و همچنین مسافرانی که به‌صورت اردویی در این آستان حضور می‌یابند در حسینیه‌های شهید ذاکریان مشایی و ثارالله مستقر می‌شوند.

همچنین گاهی به دلیل برودت دمای هوا و بارش نزولات آسمانی، مسافران و زائران از امکانات رستوران مجموعه آستان امامزاده هاشم (ع) استفاده می‌کنند؛ تمام اقدامات آستان امامزاده هاشم (ع) زیر نظر هیأت امنای این آستان اجرایی می‌شود.

*پیگیری رفع مشکلات گازرسانی و آب‌رسانی

در خصوص برنامه‌های آینده، باید گفت که دنبال رفع مشکلات موجود در آستان امامزاده هاشم (ع) هستیم؛ در بحث مصرف سوخت، اکنون از گازوئیل استفاده می‌کنیم که در حال تلاش برای اجرای عملیات گازرسانی به فاصله یک‌هزار و ۲۰۰ متر از منطقه مشاء به این آستان هستیم.

برای رفع مشکل کمبود آب نیز با تصمیم هیأت امنای آستان امامزاده هاشم (ع) نامه‌ای برای اجرای عملیات خط انتقال لوله دو اینچ آب از منطقه مشاء به شرکت آبفا ارسال شده و پیگیری گازرسانی و آب‌رسانی به این آستان در دستور کار قرار دارد.

از طرف ثبت اسناد و املاک شهرستان دماوند، ۱۸ هکتار زمین برای آستان امامزاده هاشم (ع) ثبت شده که ما به تعیین حریم و فنس‌کشی اقدام کردیم؛ در این زمینه، دو هکتار فنس‌کشی شده و در بقیه اراضی نیز چاله پایه‌های مربوط به فنس کنده شده تا پایه‌گذاری‌ها صورت گیرد.

*اقدامات شهرداری دماوند در آستان امامزاده هاشم (ع)

نصب آسانسور و پله‌برقی برای افراد مسن و معلولی که برای زیارت در آستان امامزاده هاشم (ع) حضور پیدا می‌کنند، توسط شهرداری دماوند در دستور کار قرار دارد؛ همچنین وسایل و لوازم تفریحی نیز توسط این شهرداری خریداری شده که پس از مساعد شدن آب و هوا در رواق مرکزی نصب خواهند شد.

به خاطر وضعیت مکانی آستان امامزاده هاشم (ع) و نیاز اقدامات فوری در مواقع بحرانی، برای پد فرود بالگرد فضایی در این منطقه دیده شده و در حال پیگیری است؛ راه‌اندازی پیست اسکی نیز در ضلع غربی این آستان در دست اقدام است.

به گزارش دماوندم آرزوست؛ با توجه به موقعیت آستان امامزاده هاشم (ع) و تردد مسافران و زائران بی‌شمار از این منطقه به جهت قرارگیری در یکی از شلوغ‌ترین جاده‌های کشور، باید توجه ویژه‌ای به این آستان شود و اقدامات مؤثری برای توسعه و پیشرفت نگین شهر دماوند صورت گیرد.

انتهای پیام/س

اخبار مرتبط

نظرات

آخرین مطالب

نمایش مطالب پربازدید