- پنجشنبه 2 شهریور 1396 - 00:46
- کد خبر : 493
- مشاهده : 711 بازدید
- پیشخوان » یادداشت های خصوصی

بوعلی سینا را ابتدا باید فیلسوف و سپس پزشکی ماهر دانست؛ برخلاف آنچه امروز از وی گفته میشود.
سالگرد تولد ابن سینای فیلسوف فرصتی است که به آن پرداخته شود؛ او که اکثر آثارش در زمینه فلسفه است و خود در آثار فلسفیاش به تبعیت از ارسطو فلسفه را برترین علوم میداند.
به حق شایسته به نظر نمیرسد که وی را تنها و تنها پزشک بدانیم؛ او اولاً و بالذات فیلسوف است و ثانیاً و بالعرض و در کنار همه مهارتهای دیگر٬ پزشک است.
همچنین شایسته یادآوری بوده که وی صاحب اندیشه است و تنها دانشمند نیست و فاصله میان اندیشه و دانش پر واضح است.
توماس قدیس و آلبرت کبیر فلسفه مسیحی را متأثر از اندیشه ابن سینا میدانند.
همانطور که در گزیده زندگی ابن سینا در ادامه میآید٬ وی علومی چون ستارهشناسی موسیقی٬ روانشناسی٬ فقه و … را نیز میدانسته٬ اما این موضوع دلیل نیست تا آن را تنها با این نامها بشناسیم.
بنابراین ابن سینای فیلسوف در کنار مهارتهای دیگر پزشکی نیز میدانسته؛ اما آنچه بوعلی سینا را بوعلی کرده و نام وی را ماندگار٬ چه از تعدد نوشتههایش و چه از اهمیتی که خودش برای متافیزیک قائل بوده٬ همانا فلسفه است؛ ابن سینا را میتوان یگانه فیلسوف جهان اسلام دانست.
به بهانه تولدش٬ این روز را بر صاحبان خرد و اندیشه گرامی میداریم و مقام فلسفی جناب بوعلی را ارج مینهیم.
ابوعلی حسین ابن عبدالله ابن حسن ابن علی ابن سینا، مشهور به ابوعلی سینا و ابن سینا و پور سینا که در غرب از او به عنوان اَوی سِنا (به انگلیسی: Avicenna) نیز یاد میشود (زادهٔ یک شهریور۳۵۹ ه. ش. در بخارا – درگذشته دوم تیرماه سال ۴۱۶ در همدان، ۹۸۰–۱۰۳۷ میلادی) پزشک و شاعر ایرانی و از مشهورترین و تأثیرگذارترینِ فیلسوفان و اندیشمندان ایرانزمین است که بهویژه به دلیل آثارش در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی اهمیت دارد.
ابن سینا نویسنده کتاب شفا یک دانشنامه علمی و فلسفی جامع است و القانون فی الطب یکی از معروفترین آثار تاریخ پزشکی است؛ وی کتابهای زیادی در زمینههای گوناگون نوشته که شمار زیادی از آن در خصوص فلسفه است.
تخصّص حکیم ابوعلی سینا دانشنامهنویسی و فلسفه بوده و مهارتهای زیادی داشته؛ وی را میتوان فردی فیزیولوژیست، پزشک، ریاضیدان، منجم، شاعر، حکیم، لغتشناس، معلم فقیه، روانشناس، سیاستمدار، وزیر، مدبر، عارف و مخترع معرفی کرد.
بوعلی را میتوان از نخستین فلاسفه اسلامی به شمار آورد؛ او فیلسوفی عقلی بوده که در بسیاری موارد صرفاً با عقل و استدلال عقلی به سراغ مسائل میرفته است؛ از این رو، میتوان او را بزرگترین نماینده حکمت مشاء دانست که بر اساس استدلال و تفکر است.
مهمترین اثر فلسفی بوعلی کتاب شفاء است که دوره کامل منطق، الهیات، تعلیمات و طبیعیات است؛ وی شاگردان بسیاری داشت که دو تن از معروفترین آنها ابوالحسن بهمنیار ابن مرزبان است که حتی در نوشتهها و آثارش روش بوعلی را برگزید.
ابوعبیدالله عبدالواحد ابن محمد جوزجانی شاگرد دیگر بوعلی بود که گفته شده وی در ریاضیات تبحر خاصی داشته است.
بوعلی سینا ملیت ایرانی دارد و آرامگاهش در همدان است.
اندیشهاش جاری و یادش گرامی …
انتهای پیام/
نظرات